Раціон харчування, Харчування мами

Харчування мами за грудного вигодовування – основні правила

Грудне вигодовування – це ідеальне харчування для того, аби забезпечити оптимальний нервово-психічний та фізичний розвиток дитини. Втім, при цьому важливо не забувати, що харчування мами під час годування груддю має включати в себе не лише її потреби, а також і малюка. Від характеристики їжі залежить фізичний та розумовий стан дитини. Харчування мами після пологів має бути повноцінним, аби відновився її організм, причому важливо обирати ті продукти, в яких є необхідні поживні речовини для підтримки лактації. Втім, при цьому важливо, аби їжа не містила алергенів, у випадку потрапляння яких в організм дитини може виникнути несприятлива симптоматика.

Автор: асистент кафедри педіатрії №1 Пишник Андрій

Харчова алергічна реакція на сьогоднішній день – часта проблема дітей перших трьох років життя. Останні роки її частота значно зросла у багатьох країнах світу. Харчова алергія – це фактор ризику такої серйозної хвороби, як бронхіальна астма. Тому харчування для мами, що годує груддю, не має містити речовин, які можуть спровокувати реакцію гіперчутливості у малюка.

Що можна їсти мамі, що годує груддю?

За відсутності патології з боку дитини, їжа жінки, що годує груддю, обов’язково має включати в себе продукти, які у достатній кількості містять необхідні вітаміни та мінерали. Це крупи, м’ясо, рослинні олії, овочі та фрукти. З м’ясних продуктів можна обрати курку, індичку, кролика, нежирну свинину, телятину. При цьому не можна їсти сардельки, сосиски та інші ковбасні вироби, оскільки у них міститься багато домішок, здатних спровокувати у малюка алергію та метеоризм. У меню варто включити нежирні сорти риби (карп, хек, тріска). У достатньому об’ємі має бути сир, оскільки він є джерелом кальцію, який потрібен організму  малюка, що росте. Втім, при цьому важливо пам’ятати, що коров’яче молоко не має бути у дієті у надлишковій кількості, оскільки його надмірне вживання може стати причиною алергій у малюка. Краще замінити його на кисломолочні продукти (ряжанка, кефір, йогурт).

Що можна їсти мамі, що годує груддю після пологів, якщо вона або інші родичі мають схильність до алергічної реакції? Або ж якщо одразу ж після появи на світ самої крихітки, спостерігалися симптоми харчової алергії (кольки, висипи на шкірі, метеоризм, відмова від їжі). У цих випадках жінці рекомендується вести щоденник харчування, у який записуються усі ті продукти, які вона з’їла, а також як організм малюка відреагував на кожне годування.

Перелік небажаних продуктів

Тож, ви знаєте, що можна їсти мамі, що годує груддю. Яких же продуктів краще уникати, аби виключити ризик харчової алергії?

  • Це ефірні олії, гострі, копчені, мариновані продукти, спеції.
  • Варто виключити цибулю, часник, мед, арахіс, шоколад, ягоди та фрукти червоного кольору, томати, цитрусові, згущене молоко, ананаси, морепродукти, консервації.
  • Не можна зловживати солодощами, оскільки вони можуть не лише спровокувати проблеми у дитини (алергія, бродіння у кишечнику), а й викликати підвищення цукру у крові жінки.

Продукти для підвищення лактації

Покращити лактацію дозволять такі продукти:

  • круп’яні каші: вівсяна, рисова, гречана;
  • супи;
  • м’ясні страви;
  • кисломолочна продукція;
  • трав’яні чаї;
  • салат-латук та інша зелень (укріп, тмин).

Харчування мами, що годує груддю, не має містити багато коров’ячого молока (не більше 2-3 склянок на добу). При цьому важливо їсти достатню кількість кисломолочних продуктів, які є не лише джерелом кальцію, а й білку, необхідного для дитини. Вони позитивно впливають як на груди та об’єм молока, так і на стан зубів, нігтів та шкіри.

Харчування мами під час годування груддю включає напої, що сприяють підвищенню лактації. Рідина в її добовому раціоні має складати не менше двох літрів, включаючи перші страви. Значну частину (десь 1 літр) має складати негазована вода (газовані напої категорично протипоказано!). Крім того можна приготувати:

  • Гарячий чай з молоком (неміцний чорний чи зелений). Цукор у нього варто додавати у невеликій кількості. Такий чай рекомендується випивати за 30 хвилин до годування.
  • Відвар шипшини – на склянку окропу взяти 5-6 ягід, залити окропом і на ніч залишити у термосі. Випити зранку.
  • Узвар з сухофруктів не лише підвищить лактацію, а й наповнить організм необхідними вітамінами.
  • Трав’яні чаї можна купити в аптеці чи приготувати самостійно. Посилять вироблення молока: аніс, тмин, меліса, укріп, обліпиха, кропива, глід.

Аби лактація була гарною, необхідно не лише правильне харчування для мами, що годує груддю, а й спокійне домашнє оточення, прогулянки на свіжому повітрі, повноцінний сон (не менше 8 годин на добу) та відпочинок. Корисними є заняття спортом та легка фізична праця.

Раціон харчування

Дослідження свідчать, що хімічний склад молока безпосередньо залежить від того, наскільки правильним є раціон харчування мами, що годує груддю. Якщо воно не буде повноцінним, у грудному молоці знизиться вміст білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів. Через це дитина може відставати у фізичному та нервово-психічному розвитку. Аби уникнути таких проблем, треба правильно скоригувати харчування мами за гв.

Калорійність раціону жінки під час лактації має бути на 500-700 ккал більше, аніж зазвичай.

Що можна їсти мамі, що годує груддю, перелік рекомендованих продуктів

  • М’ясо чи риба – до 200 грамів на день.
  • Приблизно 1 літр кисломолочних продуктів та молока.
  • 20-30 грамів сиру.
  • 100-150 г м’якого сиру.
  • Овочі – 500-600 г.
  • Фрукти – 200-300 г.
  • Загальна кількість рідини у добовому раціоні – десь 2 літри (чай, негазована вода, суп, кефір, молоко).

Їсти варто часто та невеликими порціями – 5-6 разів на день. Режим харчування варто узгодити з часом годування дитини. Їжу приймати варто перед кожним годуванням, це сприяє підвищенню лактації, а також дозволяє жінці поїсти у спокійному оточенні (малюк часто спить). Харчування обов’язково має бути різноманітним, оскільки якщо повністю виключити той чи інший продукт з раціону, можна спровокувати гіповітаміноз, що негативно позначиться як на здоров’ї жінки, так і на розвитку малюка. Іноді дитина може навіть відмовлятися від грудей, оскільки в такому випадку її організм отримує стрес.

Правильне харчування мами, що годує груддю: меню під час лактації

Меню має обов’язково містити відварне м’ясо нежирних сортів (свинина, м’ясо птахів, телятина), багаті на білок продукти (риба, кисломолочка, яйця). Та у всьому обов’язково має бути міра. Зловживання деякою їжею може стати причиною проблем зі здоров’ям у малюка (здуття живота, кольки, неспокій, алергічна реакція).

Меню харчування мами, що годує груддю, у перші місяці обов’язково має містити достатньо клітковини, яка важлива для нормального функціонування травних органів. Її джерелом є різні овочі та фрукти, які обов’язково мають бути у раціоні під час годування груддю. Також вони наповнюють організм корисними як для мами, так і для крихітки вітамінами, мінералами, які не замінять синтетичні лікарські засоби. Рекомендовано різні каші, оскільки в них є багато корисних харчових волокон.

Правильно складене меню для жінки, що годує груддю, дозволить підтримувати її організм у необхідній формі, а також уникнути проблем зі здоров’ям у малюка. Обрати корисні продукти та проконсультуватись з приводу того, які з них можна та треба їсти, а яких краще уникати під час лактації, завжди допоможе ваш педіатр. Саме збалансоване харчування мами, що годує груддю є можливістю забезпечити правильний розвиток та здоров’я малюка.

 

Джерела:

  1. Особливості діагностики та підходи до лікувально-профілактичного харчування дітей раннього віку з алергією до білка коров’ячого молока: метод. рекоменд./[О.Г.Шадрін, С.Л.Няньковський, Д.О.Добрянський та ін.]-К.:ТОВ “Люди в білому”, 2014.-28с.
  2. Івахненко О.С.Залежність виникнення та проявів харчової алергії від часу введення не модифікованого коров’ячого молока у дітей перших трьох років життя за даними епідеміологічного дослідження // Проблеми клінічної педіатрії.-2012.-№1-2 (15-16).-С.87-92.
  3. Рекомендації NICE. Діагностика харчової алергії у дітей та підлітків // Дитячий лікар.-2011.-№2(9).-С.77-80.
  4. De Silva D., Geromi M., Halken S. et al. Primary prevention of food allergy in children and  adults:systematic review // Allergy.- 2014.-№69.-P.581–589.
Сохраните статью и расскажите друзьям

Похожие статьи