Раціон харчування, Харчування дитини

Харчування дитини від 0 до року

Материнське молоко є ідеальною їжею, яка дозволяє забезпечити повноцінний розвиток малюка протягом першого півріччя. Це основне харчування місячної дитини, та й у наступні 6 місяців теж. У цьому віці малюкам не треба вводити додаткову рідину у вигляді води, трав’яних відварів, чаю чи соків. Всі потреби компенсує грудне молоко. З ним крихітці надходять всі необхідні, біологічно активні та поживні речовини. Материнське молоко ідеально пристосоване до особливостей травлення та обміну речовин кожної дитини. Воно містить у необхідній кількості не лише вуглеводи, жири, білок, а й такі важливі речовини, як карнітин, таурин, інозитол, поліаміни, які потрібні для формування та розвитку нервової системи малюка та фоторецепторів сітківки ока.

Автор: асистент кафедри педіатрії №1 Пишник Андрій

Іноді виникає необхідність у штучному харчуванні дитини. Таке трапляється, якщо жінка з тих чи інших причин не може годувати груддю (повна відсутність молока, тяжке захворювання малюка чи самої мами) чи просто не бажає цього робити. Штучне – це вигодовування, за якого крихітка повністю їсть молочну суміш чи доля грудного молока менше 1/5 добового об’єму їжі. У такому випадку треба підібрати максимально корисну для малюка молочну суміш.

Раціон харчування

Основне харчування дитини від 1 до 3 місяців – лише грудне молоко. Ніяких інших продуктів до 5-6 місяців давати не варто. Малюк швидко дорослішати, у нього починають прорізуватися перші зубки. Так організм сигналізує про те, що у раціон харчування дитини треба ввести нову їжу – прикорм. Крім того, після 6 місяців крихітка стає рухливішою, тому збільшуються її енергетичні потреби. Материнське молоко вже не може їх забезпечити, тому дитина має отримувати додаткове харчування.

Під час введення прикорму важливо дотримуватися таких правил:

  • Давати нові продукти треба, коли малюк активний, під час сніданку чи обіду разом з іншими членами родини.
  • Дитина під час годування має знаходитися у вертикальному положенні на спеціальному дитячому стільчику чи на колінах матері.
  • Їжу давати з ложечки.
  • Кожен новий продукт треба вводити з маленької порції (1 чайна ложка), поступово доводячи до необхідного вікового об’єму за 5-7 днів.
  • Давати прикорм після нетривалого годування грудним молоком (чи сумішшю, якщо малюк знаходиться на штучному вигодовуванні).
  • Аби зберегти у матері лактацію, після того як дали прикорм, дитину треба догодувати груддю.
  • Пропонуючи нову страву прикорму треба впевнитися, що вона складається з одного інгредієнту, аби уникнути неприємних явищ. Давайте його кілька днів поспіль.
  • Якщо малюк відмовляється від прикорму, його не варто годувати насильно. Краще спробувати дати інший продукт, що відрізняється від попереднього за консистенцією та смаком.
  • Їжа має бути гомогенної консистенції, свіжоприготованою, з температурою 36-37 °C.
  • У прикорм не додають сіль та спеції.
  • У разі виникнення ознак непереносимості продукту (розлади харчування, алергії), його введення треба припинити.

Прикорм, якщо вводиться штучне харчування дитини, варто давати з 5-місячного віку, природне – з 6 місяців.

Меню

Раціон харчування немовлят більшою мірою складається з материнського молока. Та після 5-6 місяців треба розширювати меню крихітки, поступово привчаючи її і до іншої їжі. У другому півріччі життя грудне молоко вже не може компенсувати всі потреби організму, що росте, у необхідних йому мікро- та макроелементах.

Харчування дитини за місяцями виглядає так:

  • 6 місяців. Даються збагачені залізом каші (гречана, рисова, кукурудзяна) за ознак анемії, фруктові та овочеві пюре. На добу їх варто давати 1-2 рази, об’єм поступово збільшується. Каші з кількох круп можна вводити, коли малюк вже познайомився з кожною з них окремо. До них можна додати фрукти та овочі. Каші для дорослих для прикорму використовувати заборонено.
  • 6-9 місяців. Вводиться м’ясо: курка, телятина, крільчатина, нежирна свинина, індичатина. Спочатку його варто дати у подрібненому вигляді, починаючи з 5 грамів, а з часом можна і шматочками. Дітям до року не можна давати сосиски та інші ковбасні вироби, оскільки в них міститься багато солі. У цьому віці також вводиться м’який сир. Важливо пам’ятати, що не варто давати одночасно два нових продукти, важливо, аби малюк спочатку добре звик до одного.
  • У 7-місячному віці вводиться яєчний жовток. Спочатку його дають у кількості 1/8, з поступовим збільшенням до половини до10-12 місяців.
  • У 8-10 місяців прикорм за грудного вигодовування включає в себе введення рибного пюре (з 10 грамів).
  • 9-12 місяців. Дитина може активно пробувати більші шматки їжі.
  • Після 12 місяців малюку можна дати яєчний білок, але важливо пам’ятати, що він часто провокує алергію. Тому, якщо Ви складаєте оптимальне харчування дітей, меню не має його містити до року.

Під час введення прикорму фрукти краще дати після овочів, тому що часто, спробувавши солодкий смак, діти відмовляються від овочів. Змішувати кілька інгредієнтів можна, якщо малюк добре звик до кожного окремо. Не можна вводити пряні, гострі овочі та фрукти.

Як часто давати прикорм? Дитині у 8 місяців його варто давати 3 рази на день, в 9-11 місяців – 4 рази. З 12 місяців можна користуватися чашкою для пиття.

Режим харчування

Тривалість годування за грудного вигодовування складає приблизно 15-20 хвилин. Частіше за перші 5 хвилин крихітка висмоктує максимальну частину потрібного об’єму молока. Після цього вона смокче повільніше, може трохи дрімати. Тому варто слідкувати, аби малюк активно смоктав, якщо засинає, будити його та продовжувати годування.

Всесвітня Організація Охорони Здоров’я рекомендує, що правильне харчування для дітей до 1 року має даватися на їхню вимогу. Але до цього треба також підходити розумно. У малюків є вроджений смоктальний рефлекс, тому не треба кожен раз, коли він плаче, давати йому груди. Адже крихітка братиме її рефлекторно. Намагайтеся аналізувати поведінку свого малюка, аби поступово виробити оптимальний режим харчування немовляти, зручний саме для вас. Приблизно доведеться годувати малюка кожні 2,5-3 години. Якщо після прийому їжі він активний та енергійний, тож, цього цілком досить. Приблизна частота годування дітей 1-3 місяців – 7 разів на день, 3-5 місяців – 6 разів, а вже після 5 місяців дитина їсть п’ять разів.

Кількість молока, що споживається на добу, залежить від віку. Перші 3 дні з моменту народження – це 40-200 грамів, після 7 днів – десь 400 грамів на добу, на кінець 2 тижня – 500 грамів, у кінці 1 місяця – десь 600 гр, у 2 місяці – 800 грамів. Після цього, до року загальний добовий об’єм їжі не має перевищувати 1 літр.

Особливості харчування дитини в 1 рік

Аби отримати всі необхідні для організму поживні речовини, харчування 1-річної дитини варто продовжувати грудним молоком чи адаптованою сумішшю, поступово розширювати раціон. Обов’язковим компонентом харчування постійно мають бути фрукти та овочі.

Годування треба проводити з частотою 5 разів на день. Майте на увазі, розробляючи харчування 1-річної дитини, меню має обов’язково містити яйця, рибні та м’ясні страви, м’який сир та кисломолочні продукти, жири, зернові, овочі та фрукти. Доцільно ввести в раціон рослинні олії та вершкове масло як заправку для каш, пюре, салатів. Категорично заборонено спреди та маргарини!

У невеликому об’ємі у раціоні має міститися цукор (десь 35 грамів). Розгляньте вміст продуктів, аби обрати “солодощі”, що підходять. Наприклад, можна спробувати вводити: мармелад, сухофрукти, натуральний мед, різне печиво. Категорично заборонено фаст-фуд, оскільки у них міститься багато різних ароматизаторів, барвників, консервантів та інших шкідливих речовин, що сприяють алергізації організму. У результаті виникає проблема надлишкової ваги та різноманітні ендокринні розлади.

Харчування 1-річної дитини має сприяти формуванню правильної поведінки малюка під час прийому їжі. Він має харчуватися регулярно, 4-5 разів на добу, без усіляких перекусів. У цьому віці варто уникати міцного чаю, оскільки властивістю таких напоїв є вимивання заліза з організму. Кількість їжі має бути відповідною до ваги та віку дитини.

 

Джерела:

  1. Детское питание. Полный справочник. Автор: Наталья Павлова, Галина Лазарева, Эльвира Муллаярова, Вера Подколзина, С. Сизикумова, О. Анашкина, Г. Трофимова. Издательство: Эксмо. Серия книг: Полный медицинский справочник для всей семьи. Язык: Русский, Год издания 2008. Количество страниц: 768 стр.
  2. Результати сучасного дослідження та обгрунтування прикладного меню на 7днів здорових дітей віком від 1 до 3 років: метод.реком.[О.Г.Шадрін, С.Л.Няньковський, Д.О.Добрянський та ін.]-К.:ТОВ “Люди в білому”,2014-24с.
  3. Особливості діагностики та підходи до лікувально-профілактичного харчування дітей раннього віку з алергією до білка коров’ячого молока: метод. рекоменд./[О.Г.Шадрін, С.Л.Няньковський, Д.О.Добрянський та ін.]-К.:ТОВ “Люди в білому”, 2014.-28с.
  4. Івахненко О.С.Залежність виникнення та проявів харчової алергії від часу введення не модифікованого коров’ячого молока у дітей перших трьох років життя за даними епідеміологічного дослідження // Проблеми клінічної педіатрії.-2012.-№1-2(15-16).-С.87-92.
  5. Рекомендації NICE. Діагностика харчової алергії у дітей та підлітків // Дитячий лікар.-2011.-№2(9).-С.77-80.
Сохраните статью и расскажите друзьям

Похожие статьи